Dupla téglafalas lakóház cellulóz szigeteléseEgyszerű vonalvezetés és formák, remek anyagok, jó arányok.
Bártfai Szabó Gábor egy másik tervezésénél ugyanaz az érdekes falrétegrend készült, mint saját házánál. A 25 cm vastag teherhordó tégla falazat külső oldalán 20 cm eltolással egy kisméretű tégla díszfalazat épült. A két téglafal között pedig cellulóz szigetelés. Ennek vastagsága 20 cm. A remek rétegrendnek köszönhetően a jó hőszigetelés és a nagy hőtároló kapacitás párosul. (Ez azért fontos, mert pl. a könnyűszerkezetes házak nagy hőszigetelő képességük ellenére nem tartalmaznak hőtároló kapacitással bíró réteget. A vastagfalú kőépületek hőtárolási kapacitása nagy, viszont hőszigetelésük gyenge. Az épület és a technológia bizonyíték arra, hogy fér meg egymás mellett a tégla és a papír szigetelés, hogy lehet hőhídmentes szerkezeteket szinte minden elvárásnak megfelelve építeni.

 

Dupla téglafal és papírszigetelésA lakóház teherhordó falai szokásos nútféderes téglából ép&¨ltek, majd a fődém és tetőszerkezet terheit is ezek viselik. A falazat elkészülte után kívül párafékező éteget, párafékező fóliát építettek be. A fólia átlapolásainál ragasztószalaggal biztosították a réteg egyenletes párafékező hatását. Ezután kívül egy önálló kisméretű tégla fal építése kezdődött. A díszfal és a belső fal között kb. 60-80 cm-es távolságonként függőleges irányú táblákat helyeznek el. Ezek biztosítják a papírszigetelés bedolgozása közben a megfelelő sűrűség elérését. Ez lehet pl. 6 mm vastag OSB, vagy rétegelt lemez. A teljes fal elkészülhet, önhordó módon. 

 A nyílászárók kialakításánál a külső és belső falat összekötendő, egy palló keret, vaktok készül. Ablak rugalmas tömítése A tok a leendő hőszigetelést megfogja, illetve kapcsolatot biztosít a külső és belső fal között. A fenyő tokhoz rögzül a nyílászáró, a szokásos beépítési módon. Csavarok, illetve poliuretán hab. Az egyöntetű párafékező réteg akkor ér valamit, amennyiben alul az aljzathoz, (szerelőbeton) felül és oldalt pedig a fólia a nyílászáró tokjára fut. Ehhez speciális ragasztószalagok állnak rendelkezésre. Ilyenek pl. az Isocell ISOwindow F1 Belső oldali, és az Isocell ISOwindow F1 K&¨lső oldali ragasztószalag. Egy erős ragasztószalag két széle ellentétes oldalon ragad, így beépítés előtt fel lehet tenni az ablakra, majd a kész, beépített nyílászáró oldalán, a kilógó szalag ráragasztható a spalétra, vakolatra, vagy esetünkben a párafékező fóliához ragasztható. Azért fontos a precíz, gondos és hézagmentes leragasztás, mert ha esetleg a belső pára nyomása megnövekszik, úgy a réseken felgyorsul a páramozgás, és koncentráltan fog nagyobb nedvesség a szigetelésbe jutni. (Lerontva annak hatásfokát, és további más szerkezeteken szerkezeti károkat okozhatnak.) Az ablak beépítésekor kívül, a tokra ragsztott dagadó szalag került. Ez jó megoldásnak tűnik, ugyanis a kisméretű tégla egyenetleg felületéhez és nem látszó módon nem lehetne ragaszószalagot illeszteni. A dagadó szalag felveszi a rendelekzésére álló hézag méretét, és szélzáró módon tömít. Ha a rés viszonylag egyenletes, enyhe amplitudójú, úgy remekül tömít, viszont túl nagy hézagkülönbséget ez sem tud felvenni. (Sajnos itt erről van szó) A dagadó szalag szerepe a szélzárás.

Látszó tetősík szigetelés utánA falazat hőszigetelése után, a ferde sík következik. Az építési technológia nagy előnye, hogy a falazatba beépített hőszigetelés megszakítás nélkül folytatódik a tetősíkban. A tetőszerkezet látszó elemei sajnos eléggé megnehezítették a kivitelezők munkáját, amikor a párazáró fóliát helyezték el. Fémprofilos gipszkarton burkolatot készítettek, amelyet befüggesztettek a tetősíkról. A párazáró fólia síkja viszont így a fémprofilokra került közvetlenül. Fémprofilra fóliát ragasztani ... nehéz. A fóliák oromfallal, illetve látszó gerendákkal történő találkozásánál ragasztószalaggal kell lezárni a réseket.

A ház többi részén látszó fagerendás födém készült. Terv szerint, a fagerendák között gipszkarton látszik, festett felület. A gipszkarton burkolat fölött párazáró fólia, majd cellulóz szigetelés lazán fújt kivitelben. Később megrendelő úgy döntött, hogy legyen járható a födém, készüljön rakodó felület. A kb. 80 cm-es tengelytávval készült gerendázat fölé 2 réteg gipszkarton került, illetve a gerendázatra merőlegesen fém CW profilok. Ezután alulról rögzítették a kartont a profilhoz. Felülről párazáró fólia, majd mi éptettük pontokon támasztva a gerendázatra a pakoló felület vázszerkezetét. A váz tetejére egyszerű hajópadló burkolat került. A hajópadló lerakása előtt pedig elkészítettük a kifújást. Az épület ezen szakaszain, ahol fafaödém van, a függőleges falszigetelés közvetlenül a födémszigetelésben folytatódik. (Hasonlóan, mint a tető-fal csatlakozásnál)

 A csomópontokon még lehet csiszolni, illetve egy-két technológiai lépés sorrendjén, de alapjába véve a jól kitalált szerkezetek, a remek anyagok használata meghozza a megrendelő számára a kívánt eredményt.